Заклади ресторанного господарства. Історичні та національні передумови їх виникнення і функціонування у різних країнах світу

 

 

м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"

 

   Виникнення перших закладів харчування своїм корінням сягає у глибину сторіч. Вже у Стародавній Греції та Стародавньому Римі (приблизно 50-й рік до н.е.) таверни відігравали важливу роль у соціальному і релігійному житті. їх постійними відвідувачами були чоловіки (жінкам дозволялось розважати гостей піснями і танцями). Більшість таверн у Греції будували, як правило, недалеко від храмів. Жертвопринесення мало ритуальний характер і було складовою бенкетів, тому що туші тварин, принесених у жертву, переносили у сусідні таверни для подальшого приготування страв.

 

   Початок розвитку індустрії харчування також значною мірою пов'язаний із Стародавнім Римом. Римська Імперія була досить великою і багато римських чиновників та купців часто виїжджали у справах. У результаті цього почала формуватися розгалужена мережа гостинних дворів і таверн.

 м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"

  Із занепадом Римської Імперії (І ст. н.е.) постоялі двори і таверни, що втратили постійну клієнтуру, поступово розорялися. Лише майже через чотири сторіччя, із настанням періоду пізнього Середньовіччя (500-1300 pp.), торгівля і подорожі почали відроджуватись, а з ними - і заклади харчування.

 

  На американську індустрію харчування значно вплинули процеси, що відбувалися у середньовічній Англії. Період історії, що змінив Середньовіччя, відомий як епоха Відродження. У той час європейська економіка бурхливо розвивалася, з'являлися нові ремесла, поліпшилася торгівля між країнами. Це помітно вплинуло й на таверни та гостині двори.

 

 м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"


  Король Генріх VIII також сприяв розвиткові постоялих дворів. Він видав, а парламент затвердив наказ про розпуск монастирів. Люди вже не могли розраховувати на постої у монастирях, і змушені були зупинятися на постоялих дворах.

 

  У XVII столітті два екзотичні продукти експорту - кава і чай почали впливати на застільні традиції мешканців Західної Європи. Чай утверджувався як звичайний напій ще повільніше, ніж кава і отримав справжнє визнання лише в Англії у середині XIX сторіччя. Хоча прийнято вважати, що слово "кава" походить від "Каффа" (назва місцевості), його "прародич". - арабське gawa, тобто вино, сік або інший напій, має рослинну основу. Згідно з однією із версій європейці вперше скуштували каву 1683 року, коли турецькі війська були розбиті під м. Віднем. При відступі турки залишили багато трофеїв, у тому числі й мішки з кавою. Австрійці швидко навчилися смажити і варити духмяний напій. Приблизно тоді, у XVII ст., загадковий напій gawa і "розлився" по Європі "арабським вином". Втім, за іншою версією, кава вперше була завезена до Європи венеціанськими купцями на початку XVII ст. (1615 p.). З тих пір її споживали вдома, у колі близьких, або у громадських місцях - кав'ярнях. Появу у м. Константинополі перших кав'ярень зафіксовано ще 1554 р. Причому, успіх цього закладу перевершив усі сподівання і через декілька років у місті вже існувало десятки кав'ярень. У народі їх називали "школами мудрості", що не дивно, оскільки відомі мудреці та освічені люди вважали хорошою манерою поведінки обговорювати всі проблеми буття прилюдно і за чашкою кави. Константинопольські кав'ярні - попередницієвропейських кафе, які почали поширюватись у XVII-XVIII ст., "тонізували" культурне, політичне, соціальне та економічне життя міста.

 

 м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"



  Перше кафе Європи, подібне до кав'ярень м. Константинополя, було створене сторіччя потому. Власники цих закладів намагалися зробити їх популярними серед середньої та нижчої верств суспільства. На жаль, їхні старання зазнали фіаско, і поступово кафе стали улюбленим місцем дозвілля аристократів.

 

  Поширення напою з нечуваними пахощами започаткувала Англійська буржуазна революція, а продовжила - Велика Французька. Період цього молодого віяння у Європі збігався з епохою Відродження.

 

 м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"


  Французька революція сприяла зміні напряму розвитку кулінарних смаків людства. Щороку Франція, затаївши подих, чекає оголошення результатів Мишленівського конкурсу, в якому беруть участь ресторани, що обслуговують широкі верстви населення. Трохи більше двохсот років тому лише один ресторан цієї категорії існував у Франції, м. Парижі. Tour d'Argent (Тур д'Аржан) було відкрито 1533 р. і впродовж двох сторіч він залишався унікальним закладом. Звичайно, у гостинних дворах теж подавали їжу, але це не була їхня єдина функція, як в Tour d'Argent. Відповідно до закону, тільки члени гільдії постачальників провізії (traiteus) мали право продавати м'ясні страви, та й не лише під час бенкетів.

 


 

  М. Буланже, "батько сучасного ресторану", мав цілодобово працюючу таверну на вулиці Баель, де головною стравою був суп, який він називав restorantes (зміцнювальний, що відновлює), звідси і походить назва "ресторан". Проте Буланже не хотів обмежувати свій кулінарний асортимент цим супом. 1767 р. він кинув виклик гільдії постачальників провізії, якій належала монополія на м'ясні страви, приготувавши свій знаменитий "суп із баранини у винному соусі". Гільдія подала скаргу і справа дійшла до Верховного суду. Буланже виграв справу і незабаром його ресторан (Ле Шан д'Аузо) сотням зголоднілих відвідувачів пропонував широкий асортимент соковитих, прекрасно приготовлених страв.


 м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"

 

  1782 р. на вулиці Рішельє відкрито перший ресторан (Гранд Таверн де Лондр), а три роки потому недалеко від Пале Рояль ще один - (0 Труа Фрер Провансе). До 1794 р. у м. Парижі вже налічувалося п'ятсот ресторанів. Так що було б неправомірним стверджувати, що ресторан - винахід Французької революції, але щодо того, як склалася подальша доля французьких ресторанів, можна сказати, що саме завдяки їй ідея створення ресторанів поширилася в усьому світі. Лише шеф-кухарі аристократичних будинків, вірні своїм господарям, залишилися у Франції, більшість же революційна буря розкидала по всій Європі. Багато з них перетнули океан і зупинилися в Америці, головним чином, у м. Новому Орлеані - єдиному істинно французькому місті Нового Світу. Майже усі тоді розпочинали ресторанний бізнес. Французькі кулінари принесли із собою кулінарні традиції своєї країни. Інші держави теж відчули на собі вплив французького кулінарного мистецтва. Виняток становили, мабуть, лише італійці, які самі є спадкоємцями кулінарних традицій і вважають, що французька кухня походить від італійської.

 

  Ще імператор Франц І відкрив при своєму дворі італійську кухню, яка удосконалювалась і розповсюджувалась, особливо після одруження 1533 р. його сина з Катериною Медичі. Італія була в авангарді гурманів ще за часів Римської імперії і не втратила своєї слави й нині. Усьому світові відомі заклади ресторанного господарства, де пропонують національні італійські страви - піцу і спагетті різноманітніших кулінарних видів - піцерії.

 

 м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"


  Але в Європі продовжують процвітати ресторани. 1856 р. Антопен Карем опублікував La Cuisine Classique та інші книги, у яких описувалися страви і соуси до них. В елітних ресторанах відвідувачам вручався список (a carte) всього того, що могла запропонувати кухня. Починалася епоха меню "a la carte" (а ля карт).

 

  З'явився так званий "Європейський план" організації оплати за готельні послуги, відповідно до якого гості сплачують не "за кімнату плюс харчування", а лише за кімнату, щоб мати можливість замовляти страви "a la carte" у ресторані готелю або харчуватися в іншому місці, якщо їм це більше подобається.

 

  Усі великі міста мали свої мармурові палаци-готелі, а провінції були їх цілком пристойною подобою. Курортні зони пропонували все для задоволення потреб світського спілкування.

 

  Впродовж XIX ст. у ресторанному господарстві з'явилося більше нововведень, ніж за всю його історію. У престижних ресторанах, що збирали колись суто чоловічу компанію, почали обідати й жінки.

 

 м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"


  Малозабезпечена частина населення відвідувала grill room (гріль рум) - маленький ресторан або кімнату в ресторані, де подавалися страви зі смаженого м'яса або риби. Цей заклад є англійським винаходом. У ньому можна було смачно пообідати у невимушеному, приятельському товаристві.

 

  У XIX ст. були винайдені способи зберігати їжу шляхом консервування і вакуумного пакування, що дозволило готувати будь-які кулінарні делікатеси незалежно від сезону.

 

Історичний факт

 

  Наполеон І виплатив 1809р. людині на ім 'я Ніколя Апперт винагороду у сумі 12000 франків (майже чверть мільйона доларів за сучасним курсом) за запропонований ним спосіб зберігати харчові продукти від псування шляхом стерилізації їх у щільно закритих скляних банках. Імператор, звичайно, керувався не альтруїстичними поглядами, а розмірковував суто як командувач армії, яка страждала у військових походах від цинги і недоїдання не менше, ніж від ран, отриманих у бою.

 

 м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"


  Стрімко розвивалася система харчування громадських закладів. До XIX ст. не було потреби серйозно займатися організацією гарячих обідів для школярів, оскільки школи відвідувало дуже мало дітей, а на повному пансіоні вчилося ще менше. Для студентів коледжів ще з XII ст. у континентальній Європі створювалися гуртожитки. За сторіччя їхнього існування склалися традиційні форми надання студентам житла і забезпечення харчуванням - деякі гуртожитки існували на внески безпосередньо студентів, інші утримувалися на пожертвування. Нині ці традиції зумовили створення студентських спілок, клубів, університетських товариств.

 

  Перші шкільні їдальні 1849 р. з'явилися у Франції. 1865 р. це нововведення запроваджено і в Англії, спочатку на острові Гернсей, де тоді жив знаменитий французький письменник Віктор Гюго, який організував у собе вдома їдальню для місцевих школярів.


 м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"

 

  У XIX ст. розвивалася також система соціального харчування у лікарнях. Цим світ зобов'язаний діяльності Флоренс Найтінгейл, фундаторці не тільки системи нагляду за хворими, але і дієтичного харчування, яка примусила персонал кухні готувати замість звичайних, погано приготовлених та кепсько сервірованих страв, більш апетитні та, головне, подавати їх вчасно.

 

  На Американському континенті індустрія харчування взагалі й ресторанне господарство зокрема почали розвиватись з появою там перших колоністів з Європи, які передавали досвід будівництва й управління тавернами та гостинними дворами, що був набутий впродовж багатьох століть.


 м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"

 

  Перші таверни були відкриті у житлових будинках і пропонували різноманітний асортимент страв. Перелік нових страв зазначався у скомплектованому меню. Одна з перших таверн була відкрита у м. Бостоні 1634 року.


 м. Хмельницький ресторан , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"

Рейтинг@Mail.ru Яндекс.Метрика Кафе, рестораны и бары на карте Хмельницка UkrNET - поисково-информационный ресурс Индекс цитирования.