Заклади ресторанного господарства. Історичні та національні передумови їх виникнення і функціонування у різних країнах світу

 

 

м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"

 

   Виникнення перших закладів харчування своїм корінням сягає у глибину сторіч. Вже у Стародавній Греції та Стародавньому Римі (приблизно 50-й рік до н.е.) таверни відігравали важливу роль у соціальному і релігійному житті. їх постійними відвідувачами були чоловіки (жінкам дозволялось розважати гостей піснями і танцями). Більшість таверн у Греції будували, як правило, недалеко від храмів. Жертвопринесення мало ритуальний характер і було складовою бенкетів, тому що туші тварин, принесених у жертву, переносили у сусідні таверни для подальшого приготування страв.

 

   Початок розвитку індустрії харчування також значною мірою пов'язаний із Стародавнім Римом. Римська Імперія була досить великою і багато римських чиновників та купців часто виїжджали у справах. У результаті цього почала формуватися розгалужена мережа гостинних дворів і таверн.

 м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"

  Із занепадом Римської Імперії (І ст. н.е.) постоялі двори і таверни, що втратили постійну клієнтуру, поступово розорялися. Лише майже через чотири сторіччя, із настанням періоду пізнього Середньовіччя (500-1300 pp.), торгівля і подорожі почали відроджуватись, а з ними - і заклади харчування.

 

  На американську індустрію харчування значно вплинули процеси, що відбувалися у середньовічній Англії. Період історії, що змінив Середньовіччя, відомий як епоха Відродження. У той час європейська економіка бурхливо розвивалася, з'являлися нові ремесла, поліпшилася торгівля між країнами. Це помітно вплинуло й на таверни та гостині двори.

 

 м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"


  Король Генріх VIII також сприяв розвиткові постоялих дворів. Він видав, а парламент затвердив наказ про розпуск монастирів. Люди вже не могли розраховувати на постої у монастирях, і змушені були зупинятися на постоялих дворах.

 

  У XVII столітті два екзотичні продукти експорту - кава і чай почали впливати на застільні традиції мешканців Західної Європи. Чай утверджувався як звичайний напій ще повільніше, ніж кава і отримав справжнє визнання лише в Англії у середині XIX сторіччя. Хоча прийнято вважати, що слово "кава" походить від "Каффа" (назва місцевості), його "прародич". - арабське gawa, тобто вино, сік або інший напій, має рослинну основу. Згідно з однією із версій європейці вперше скуштували каву 1683 року, коли турецькі війська були розбиті під м. Віднем. При відступі турки залишили багато трофеїв, у тому числі й мішки з кавою. Австрійці швидко навчилися смажити і варити духмяний напій. Приблизно тоді, у XVII ст., загадковий напій gawa і "розлився" по Європі "арабським вином". Втім, за іншою версією, кава вперше була завезена до Європи венеціанськими купцями на початку XVII ст. (1615 p.). З тих пір її споживали вдома, у колі близьких, або у громадських місцях - кав'ярнях. Появу у м. Константинополі перших кав'ярень зафіксовано ще 1554 р. Причому, успіх цього закладу перевершив усі сподівання і через декілька років у місті вже існувало десятки кав'ярень. У народі їх називали "школами мудрості", що не дивно, оскільки відомі мудреці та освічені люди вважали хорошою манерою поведінки обговорювати всі проблеми буття прилюдно і за чашкою кави. Константинопольські кав'ярні - попередницієвропейських кафе, які почали поширюватись у XVII-XVIII ст., "тонізували" культурне, політичне, соціальне та економічне життя міста.

 

 м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"



  Перше кафе Європи, подібне до кав'ярень м. Константинополя, було створене сторіччя потому. Власники цих закладів намагалися зробити їх популярними серед середньої та нижчої верств суспільства. На жаль, їхні старання зазнали фіаско, і поступово кафе стали улюбленим місцем дозвілля аристократів.

 

  Поширення напою з нечуваними пахощами започаткувала Англійська буржуазна революція, а продовжила - Велика Французька. Період цього молодого віяння у Європі збігався з епохою Відродження.

 

 м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"


  Французька революція сприяла зміні напряму розвитку кулінарних смаків людства. Щороку Франція, затаївши подих, чекає оголошення результатів Мишленівського конкурсу, в якому беруть участь ресторани, що обслуговують широкі верстви населення. Трохи більше двохсот років тому лише один ресторан цієї категорії існував у Франції, м. Парижі. Tour d'Argent (Тур д'Аржан) було відкрито 1533 р. і впродовж двох сторіч він залишався унікальним закладом. Звичайно, у гостинних дворах теж подавали їжу, але це не була їхня єдина функція, як в Tour d'Argent. Відповідно до закону, тільки члени гільдії постачальників провізії (traiteus) мали право продавати м'ясні страви, та й не лише під час бенкетів.

 


 

  М. Буланже, "батько сучасного ресторану", мав цілодобово працюючу таверну на вулиці Баель, де головною стравою був суп, який він називав restorantes (зміцнювальний, що відновлює), звідси і походить назва "ресторан". Проте Буланже не хотів обмежувати свій кулінарний асортимент цим супом. 1767 р. він кинув виклик гільдії постачальників провізії, якій належала монополія на м'ясні страви, приготувавши свій знаменитий "суп із баранини у винному соусі". Гільдія подала скаргу і справа дійшла до Верховного суду. Буланже виграв справу і незабаром його ресторан (Ле Шан д'Аузо) сотням зголоднілих відвідувачів пропонував широкий асортимент соковитих, прекрасно приготовлених страв.


 м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"

 

  1782 р. на вулиці Рішельє відкрито перший ресторан (Гранд Таверн де Лондр), а три роки потому недалеко від Пале Рояль ще один - (0 Труа Фрер Провансе). До 1794 р. у м. Парижі вже налічувалося п'ятсот ресторанів. Так що було б неправомірним стверджувати, що ресторан - винахід Французької революції, але щодо того, як склалася подальша доля французьких ресторанів, можна сказати, що саме завдяки їй ідея створення ресторанів поширилася в усьому світі. Лише шеф-кухарі аристократичних будинків, вірні своїм господарям, залишилися у Франції, більшість же революційна буря розкидала по всій Європі. Багато з них перетнули океан і зупинилися в Америці, головним чином, у м. Новому Орлеані - єдиному істинно французькому місті Нового Світу. Майже усі тоді розпочинали ресторанний бізнес. Французькі кулінари принесли із собою кулінарні традиції своєї країни. Інші держави теж відчули на собі вплив французького кулінарного мистецтва. Виняток становили, мабуть, лише італійці, які самі є спадкоємцями кулінарних традицій і вважають, що французька кухня походить від італійської.

 

  Ще імператор Франц І відкрив при своєму дворі італійську кухню, яка удосконалювалась і розповсюджувалась, особливо після одруження 1533 р. його сина з Катериною Медичі. Італія була в авангарді гурманів ще за часів Римської імперії і не втратила своєї слави й нині. Усьому світові відомі заклади ресторанного господарства, де пропонують національні італійські страви - піцу і спагетті різноманітніших кулінарних видів - піцерії.

 

 м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"


  Але в Європі продовжують процвітати ресторани. 1856 р. Антопен Карем опублікував La Cuisine Classique та інші книги, у яких описувалися страви і соуси до них. В елітних ресторанах відвідувачам вручався список (a carte) всього того, що могла запропонувати кухня. Починалася епоха меню "a la carte" (а ля карт).

 

  З'явився так званий "Європейський план" організації оплати за готельні послуги, відповідно до якого гості сплачують не "за кімнату плюс харчування", а лише за кімнату, щоб мати можливість замовляти страви "a la carte" у ресторані готелю або харчуватися в іншому місці, якщо їм це більше подобається.

 

  Усі великі міста мали свої мармурові палаци-готелі, а провінції були їх цілком пристойною подобою. Курортні зони пропонували все для задоволення потреб світського спілкування.

 

  Впродовж XIX ст. у ресторанному господарстві з'явилося більше нововведень, ніж за всю його історію. У престижних ресторанах, що збирали колись суто чоловічу компанію, почали обідати й жінки.

 

 м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"


  Малозабезпечена частина населення відвідувала grill room (гріль рум) - маленький ресторан або кімнату в ресторані, де подавалися страви зі смаженого м'яса або риби. Цей заклад є англійським винаходом. У ньому можна було смачно пообідати у невимушеному, приятельському товаристві.

 

  У XIX ст. були винайдені способи зберігати їжу шляхом консервування і вакуумного пакування, що дозволило готувати будь-які кулінарні делікатеси незалежно від сезону.

 

Історичний факт

 

  Наполеон І виплатив 1809р. людині на ім 'я Ніколя Апперт винагороду у сумі 12000 франків (майже чверть мільйона доларів за сучасним курсом) за запропонований ним спосіб зберігати харчові продукти від псування шляхом стерилізації їх у щільно закритих скляних банках. Імператор, звичайно, керувався не альтруїстичними поглядами, а розмірковував суто як командувач армії, яка страждала у військових походах від цинги і недоїдання не менше, ніж від ран, отриманих у бою.

 

 м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"


  Стрімко розвивалася система харчування громадських закладів. До XIX ст. не було потреби серйозно займатися організацією гарячих обідів для школярів, оскільки школи відвідувало дуже мало дітей, а на повному пансіоні вчилося ще менше. Для студентів коледжів ще з XII ст. у континентальній Європі створювалися гуртожитки. За сторіччя їхнього існування склалися традиційні форми надання студентам житла і забезпечення харчуванням - деякі гуртожитки існували на внески безпосередньо студентів, інші утримувалися на пожертвування. Нині ці традиції зумовили створення студентських спілок, клубів, університетських товариств.

 

  Перші шкільні їдальні 1849 р. з'явилися у Франції. 1865 р. це нововведення запроваджено і в Англії, спочатку на острові Гернсей, де тоді жив знаменитий французький письменник Віктор Гюго, який організував у собе вдома їдальню для місцевих школярів.


 м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"

 

  У XIX ст. розвивалася також система соціального харчування у лікарнях. Цим світ зобов'язаний діяльності Флоренс Найтінгейл, фундаторці не тільки системи нагляду за хворими, але і дієтичного харчування, яка примусила персонал кухні готувати замість звичайних, погано приготовлених та кепсько сервірованих страв, більш апетитні та, головне, подавати їх вчасно.

 

  На Американському континенті індустрія харчування взагалі й ресторанне господарство зокрема почали розвиватись з появою там перших колоністів з Європи, які передавали досвід будівництва й управління тавернами та гостинними дворами, що був набутий впродовж багатьох століть.


 м. Хмельницький , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"

 

  Перші таверни були відкриті у житлових будинках і пропонували різноманітний асортимент страв. Перелік нових страв зазначався у скомплектованому меню. Одна з перших таверн була відкрита у м. Бостоні 1634 року.


 м. Хмельницький ресторан , вул.Свободи 1а , "СВ - Клуб" , 2-й поверх , ресторан "Стейк Хаус"

Ресторан "СТЕЙК ХАУС" (СВ)

Запись за 18.02.2017 15:02:56 +0200 (Сб, 18 фев 2017)
Нагадуємо, що, у "Стейк Хаус" проходить кастинг на участь у музичному вечорi "Квартирник". У квартирнику вже приймуть участь: гурт "Limitless", Саксофонiст "Вiталiй Коваль" в дуетi з "Dj Dima Dyomin", "Хрестина Венгер" та багато iнших талановитих учасникiв. Серед них можеш бути й ти! Не зволiкай, як, що ти гарно співаєш чи круто граєш на улюбленому музичному інструменті, маєш свій Music Band, пиши сюди: [id207731503|Віктор Вікарчук] або [id203122026|Dmitriy Muzika]. Квартирник, це чудовий шанс показати себе публіці для молодого виконавця, або провести час в своє задоволення для справжніх профі. Не пропусти! #steyk #sv #steykhouse #svclub #стейкхаус #rest #relax
>> Далее

Запись за 19.02.2017 19:01:14 +0200 (Вс, 19 фев 2017)
Полюбляєш футбол? Приходь дивитися ТОП матчі Ліги Чемпіонів у "Стейк Хаус" 21го лютого, 21:30, 1/8 фіналу, Баер 04 - Атлетико Мадрид, «Атлетіко» йде до своєї мети - завоювання кубка Ліги Чемпіонів. Чи вдасться німцям стати у нього на шляху? Вболівай за улюблений ТОП клуб разом зі "Стейк Хаус", адже у нас: -Великий екран -Якісний звук -Найкраща кухня та обслуговування. Свободи 1А, "СВ Клуб", 2-й поверх, Ресторан "Стейк-Хаус". Замовлення столиків : 38 (096) 947 13 13 #sv #svclub #steyk #steykhouse #стейкхаус #футбол #football #UEFA #ChampionLiga #Bayer04 #AtleticoMadrid
>> Далее

Запись за 19.02.2017 17:41:20 +0200 (Вс, 19 фев 2017)
Ти голодний? Так давай хутіш до нас у "Стейк Хаус"! Свободи 1А, "СВ Клуб", 2-й поверх, Ресторан "Стейк Хаус" тут тебе по кормлять як треба. Замовлення столиків : 38 (096) 947 13 13 #steyk #sv #steykhouse #svclub #стейкхаус #rest #relax
>> Далее

Запись за 19.02.2017 15:08:22 +0200 (Вс, 19 фев 2017)
Проскурівські смаколики Стейк Хаус Видео:
>> Далее

Запись за 19.02.2017 13:30:07 +0200 (Вс, 19 фев 2017)
Медичне підприємство "Біоніка" теж обрало наш конференц зал. Тому що у нас най якісніші конференції! Як що Ви не хочете впадати лицем у багнюку перед своїми партнерами або клієнтами. У нашому конференц залi: - без проблем з інтернетом; - організація трансляції між містами і країнами; - технічна можливість запису будь-якого заходу; - організація фуршету, бенкету, кава-брейку; - у комфортній атмосфері. Ви можете на нас покластися! Ми відповідаємо за те, що робимо! Call: 38 (096) 947 13 13
>> Далее

Запись за 19.02.2017 11:19:02 +0200 (Вс, 19 фев 2017)
Ну от мій перший кулінарний майстер-клас👨‍🍳. Готували десерт під назвою - "Фондан". На вигляд не дуже, а ось на смак супер. Так що дівчатка - звоніть) Кулінар-Владіслав до ваших послуг 😂 @ СВ
>> Далее

Запись за 18.02.2017 18:02:31 +0200 (Сб, 18 фев 2017)
Особлива пропозицiя вiд нашого бармена! Jim Beam Whiskey та Stolichnaya Premium Vodka 1+1=3 Купуй: 2x50мл отримуй 150мл 2х100мл отримуй 300мл 2х0.5л отримуй 1.5л 2х1л отримуй 3л...ну а далi ви самi зрозумiли! Бармен знає, що це те, що вам потрiбно у цей суботнiй вечiр! Свободи 1А, "СВ Клуб", 2-й поверх, Ресторан "Стейк-Хаус". Замовлення столиків : 38 (096) 947 13 13 ! #steyk #sv #steykhouse #svclub #стейкхаус #rest #relax #Whiskey #Vodka #Горiлка
>> Далее

Запись за 18.02.2017 17:03:15 +0200 (Сб, 18 фев 2017)
Плани на вечiр? Звiсно вiдпочинок у "Стейк Хаус", тому що у нас особлива нiч яка буває тiльки один раз в мicяць - Deep All Night вiд Dj Dima Dyomin. Що може бути краще в суботнiй вечiр чим приємний вiдпочинок за бокалом напою та соковитим стейком пiд приємну deep house музику. Свободи 1А, "СВ Клуб", 2-й поверх, Ресторан "Стейк-Хаус". Замовлення столиків : 38 (096) 947 13 13 ! #steyk #sv #steykhouse #svclub #стейкхаус #rest #relax #dj #music #deephouse
>> Далее

Запись за 18.02.2017 16:02:38 +0200 (Сб, 18 фев 2017)
I знову м'ясоо! Адже це "Стейк Хаус" Заходь до нас поласувати найкращим у мiстi м'ясом! Свободи 1А, "СВ Клуб", 2-й поверх, Ресторан "Стейк-Хаус" Замовлення столиків : 38 (096) 947 13 13 Приготуєм вiд душi! #steyk #sv #steykhouse #svclub #стейкхаус #rest #relax
>> Далее

Запись за 18.02.2017 14:03:18 +0200 (Сб, 18 фев 2017)
Вiдгуки та короткий вiдеозвiт про майстер клас "Шоколадний Фондан". Сподобалось? Слiдкуй за новинами у спільнотах ресторану, та записуйся на наші наступні майстер класи! #steyk #sv #steykhouse #svclub #стейкхаус #rest #relax Видео:
>> Далее

Запись за 18.02.2017 13:22:15 +0200 (Сб, 18 фев 2017)
#ШколаУспіхуХмельницький закінчилась, а от інформація від лекторів залишиться з нами. Всього за 3 дні ми вивчили: - 10 вправ по тімбілдінгу і навчились прописувати проекти від Владислава Гребенюка; - правила тайм менеджменту та основи смм у Каті Черепенко; - дізнались що таке медіа грамотність від Тані Малоголовчук; - опанували ораторське мистецтво з допомогою Михайла Федораса; - з'ясувили як подорожувати та волонтерити по світу з Ярославом Геращенко; - дізнались про віральні відео від Едоардо Скочіоліні; - отрімали потужну дозу мотивації від Віктора Вікарчука; - дізнались про проектний дизайн і менеджмент від Алана Янга; Тож застосуймо ці знання на благо нашого міста і країни!
>> Далее

Запись за 18.02.2017 13:21:29 +0200 (Сб, 18 фев 2017)
Наша команда дууууже вдячна спонсорам #ШколаУспіхуХмельницький! 😇 Дякуємо за те, що ви підтрімуєте молодь, даєте можливість безкоштовно навчатись новому. Без вас було б тяжко! Низький поклін вам: - Мовній школі "OLA" за допомогу у проведені затишного акустичного вечора для наших учасників(https://vk.com/ola.school); - Оздоровчо-розважальному комплексу "СВ-клуб" за надання приміщення, де ми мали змогу проводити лекції( https://vk.com/clubsvcom); - Кондитерській фабриці "АВК"за гостинці(https://vk.com/avkcompany); - Хмельницькому благодійному фонду "Хесед Бешт" у підтримці проведення "Школи Успіху"(https://vk.com/bf_hesedbesht); - Центру розвитку "Пангея Ультіма", які зробили усе можливе для реалізації проекту(https://vk.com/pangeyaultimaclub); - Управлання молоді і спорту при Хмельницькій міській раді за підтримку молодіжних ініціатив міста.
>> Далее

Запись за 18.02.2017 13:03:02 +0200 (Сб, 18 фев 2017)
Фотозвiт з вечора живої музики. 17 лютого для нас виступав вокалiст Олег Липчак. Було неординарно й круто! Слiдкуй за новинами у спільнотах ресторану, та не пропускай самi драйвовi подiї у "Стейк Хаус" Свободи 1А, "СВ Клуб", 2-й поверх, Ресторан "Стейк-Хаус". Замовлення столиків : 38 (096) 947 13 13 ! #steyk #sv #steykhouse #svclub #стейкхаус #rest #relax
>> Далее

Запись за 18.02.2017 12:03:43 +0200 (Сб, 18 фев 2017)
Заходь до нас на смачний суботнiй обiд у ресторан "Стейк Хаус", що на Свободи 1А, "СВ Клуб", 2-й поверх, Ресторан "Стейк-Хаус" тут тебе по кормлять як треба. Замовлення столиків : 38 (096) 947 13 13 #steyk #sv #steykhouse #svclub #стейкхаус #rest #relax
>> Далее

Запись за 18.02.2017 11:04:19 +0200 (Сб, 18 фев 2017)
Ще трішечки спогадів про 14 Лютого. Відеозвіт з дня усіх закоханих у "Стейк Хаус" Романтичні вечері, святкова прогама вiд мiм дуету «Пармезан» та музично - романтична атмосфера вiд гурту Limitless. Було дуже чудово, цей вечір запам'ятається усім. "Стейк Хаус" завжди радий бачити вас. Слідкуй за інформацією та новинами на наших сторінках та проводь чудові вечори разом з нами на Свободи 1А, "СВ Клуб", 2-й поверх, Ресторан "Стейк-Хаус". Замовлення столиків : 38 (096) 947 13 13 ! #steyk #sv #steykhouse #svclub #стейкхаус #rest #relax #Love #Romantic #Valentinesday #ValintinesDay Видео:
>> Далее

Запись за 18.02.2017 10:04:28 +0200 (Сб, 18 фев 2017)
17 лютого у ресторані "Стейк Хаус" відбувся майстер-клас від кухаря-кондитера, "СВ-Клубу" з приготування шоколадного фондану з кавою. Було дуже цікаво. Слiдкуй за новинами у спільнотах ресторану та записуйся на наші наступні майстер-класи! #steyk #sv #steykhouse #svclub #стейкхаус #rest #relax
>> Далее

Запись за 18.02.2017 09:05:02 +0200 (Сб, 18 фев 2017)
Доброго cуботнього ранку! Ви ще в байдужо-апатичному станi? Приходьте до нас на ароматну і бадьору каву!!! Свободи 1А, "СВ Клуб", 2-й поверх, Ресторан "Стейк-Хаус". Замовлення столиків : 38 (096) 947 13 13 Заварнимо від душі! #steyk #sv #steykhouse #svclub #стейкхаус #rest #relax #GM #Coffe
>> Далее

Запись за 17.02.2017 19:40:26 +0200 (Пт, 17 фев 2017)
Прямо зараз у ресторанi "Стейк Хаус проходить майстер-клас по приготуванню Шоколадного фондану з кавою. Хочеш навчитися сам? Слiдкуй за новинами у спільнотах ресторану, та записуйся на наші наступні майстер-класи! Свободи 1А, "СВ Клуб", 2-й поверх, Ресторан "Стейк-Хаус". Замовлення столиків : 38 (096) 947 13 13 ! #steyk #sv #steykhouse #svclub #стейкхаус #rest #relax
>> Далее

Запись за 17.02.2017 13:03:24 +0200 (Пт, 17 фев 2017)
Трішки про Deep House музику адже у нас вже завтра 18 лютого Deep All Night, вечір електронної музики. На самому початку цей стиль був наповнений мелодіями, побудованими на старих акордних прогресії. Deep House містить в собі елементи джазу, фанку, соулу і detroit techno. Все це допомагає цьому стилю триматися на піку популярності протягом всього часу. Мелодійне звучання музики, обволікає слухача, занурюючи його в атмосферу спокою і розслаблення. Багатьом даний стиль електронної музики складний до сприйняття. Цей стиль не організовано з метою створення атмосфери танцю і веселощів як Club House. За кількістю вокальних партій він значно поступається своєму побратиму Vocal House. Любителі мінімалістичного напрямки Tribal House знайдуть знайомі мотиви в Deep House музиці. Deep House з першої хвилини свого звучання, занурює в атмосферу релаксу. Ця музика заснована для того, щоб людина могла відпочити своїм внутрішнім світом під розслаблюючу мелодію. Неквапливий ритм, глибоке атмосферне звучання припаде до смаку не тільки любителям електронної танцювальної музики, а й слухачам інтелектуальної електроніки. 18 Лютого тільки відбірний Deep House від Dj Dima Dyomin, який забезпечить вам хороший настрій та комфортну атмосферу у вашому улюбленому ресторані. Замовлення столиків : (096) 947 13 13 Свободи 1А, "СВ Клуб", 2-й поверх, Ресторан "Стейк-Хаус". Замовлення столиків : 38 (096) 947 13 13 ! #steyk #sv #steykhouse #svclub #стейкхаус #rest #relax #dj #music #deephouse
>> Далее

Запись за 17.02.2017 12:04:16 +0200 (Пт, 17 фев 2017)
Стейк із сьомги, смакота, пальчики оближеш. Проголодався? Заходь на обід у "Стейк Хаус" Свободи 1А, "СВ Клуб", 2-й поверх, Ресторан "Стейк-Хаус". Замовлення столиків : 38 (096) 947 13 13 ! #steyk #sv #steykhouse #svclub #стейкхаус #rest #relax
>> Далее

Рейтинг@Mail.ru Яндекс.Метрика Кафе, рестораны и бары на карте Хмельницка UkrNET - поисково-информационный ресурс Индекс цитирования.